Wat wordt van de bronhouders verwacht
Wat wordt van de bronhouders verwacht?
Vanuit het REV programma wordt de geconverteerde RRGS data klaargezet in de Bevoegd Gezag Module. Omdat u als gemeente, provincie of omgevingsdienst (gemandateerd) bronhouder bent van de geconverteerde data, wordt van u verwacht dat u vaststelt dat uw gegevens zijn overgezet naar het REV. We vragen u om dat te bevestigen via een validatiestap. Daarna wordt de data gepubliceerd in het REV. Een volledige controle op de kwaliteit van uw gegevens uit het RRGS is in dit stadium niet nodig. De conversie is de eerste stap bij het vullen van het REV, het verbeteren en aanvullen van de data komt in een vervolgstap.
Gemandateerd bronhouder / afspraken met opdrachtgever (bevoegd gezag)
Als u optreedt als gemandateerde bronhouder dan is het van belang om goede afspraken te maken met uw opdrachtgever(s). Ook de komende tijd zal het REV namelijk nog de nodige capaciteit vragen voor actualisatie en aanvulling van gegevens. Het streven is dat in de toekomst de bronhouder rechtstreeks is aangesloten op het REV via het eigen zaaksysteem.
Als de lokale EV-data ingezameld en opgeslagen zijn volgens het Bkl, kan het bevoegd gezag de data geautomatiseerd aanleveren aan het REV via een systeemkoppeling: ‘Application programming interface’ (een zogeheten API). Hiermee worden de data automatisch geactualiseerd. De ervaring leert dat dit in de opstartfase afstemming vraagt tussen drie vakgebieden: dat van de ICT-specialist, dataspecialist en de EV-specialist.
In de praktijk zijn de uitvoeringstaken rond omgevingsveiligheid vaak gemandateerd naar omgevingsdiensten. De werkzaamheden voor de veranderende wetgeving, ICT, data en processen zijn meestal niet gebudgetteerd. Het is belangrijk dat bevoegd gezag en omgevingsdiensten hierover onderling goede afspraken maken als het gaat om de taakverdeling, de opslag en de bewaring van gegevens. Dit geldt in het bijzonder voor de overgangsperiode van de Omgevingswet (tot 2024) waarin veel werk gedaan moet worden om lokaal de opslag van gegevens in overeenstemming te brengen met de nieuwe eisen van de Omgevingswet en het DSO.
Bijdrage kosten conversie
Het ministerie van IenW heeft een bijdrage in de kosten voor de conversie beschikbaar gesteld voor omgevingsdiensten. Deze bijdragen kan een omgevingsdienst gebruiken voor het valideren en daarmee publiceren van de geconverteerde data in het REV.
TOELICHTING VOOR OD’s VOOR OVERZETTING RRGS-REV
Omgevingsdiensten beheren tot op heden de data van inrichtingen met gevaarlijke stoffen in het RRGS. Met de komst van de Omgevingswet komt er een nieuw Register Externe Veiligheidsrisico’s: het REV. Om de administratieve lasten te beperken en dubbele invoer te voorkomen is de data vanuit het RRGS overgezet naar het REV conform het InformatieModel Externe Veiligheid (IMEV). Dit is gedaan door het REV-team van IenW samen met experts van de omgevingsdiensten.
De RRGS-data die naar het REV is overgezet is niet meer te wijzigen of aan te vullen in het RRGS. U moet daarvoor voortaan naar het REV, omdat het RRGS wordt uitgefaseerd. Om u inzage te geven en u in staat te stellen uw data te bewerken hebben wij een Bevoegd Gezag Module (BGM) ontwikkeld. Het blijft tenslotte uw data. Ook onder de Omgevingswet.
TOELICHTING VALIDATIE
Elke omgevingsdienst kan toegang krijgen tot de BGM om de eigen data te beheren. U moet daarvoor toegang vragen. Klik hier voor meer informatie over toegang tot de BGM.
Door het zetten van een ‘vinkje’ in de overzet Module van het REV portaal bevestigt u dat u toegang heeft tot het REV en dat u uw data gevonden heeft. U hoeft niet meteen de data van alle milieubelastende activiteiten (mba’s) te controleren en aan te vullen. Het mag wel. De Omgevingswet kent een overgangstermijn voor bestaande activiteiten (tot 2024), dus aanpassen en aanvullen kunt u altijd ook later nog.
DEADLINE BIJDRAGE VERZET NAAR 1 OKTOBER 2022
Op 30 mei 2022 is door ODNL een brief verzonden aan de directeur van elke omgevingsdienst met de omvang en voorwaarden van een bijdrage die u kunt krijgen voor de medewerking bij het overzetten. Deze brief vindt u – geanonimiseerd – op onze website www.Registerexterneveiligheid.nl, of onder deze <LINK >.
De deadline van 1 september a.s. voor het zetten van het ‘vinkje’ blijkt voor sommige omgevingsdiensten te krap vanwege de vakanties. Daarom hebben we besloten dat ook nog ‘vinkjes’ in aanmerking komen wanneer die voor 1 oktober 2022 gezet zijn, mits de factuur vóór 31 oktober bij ODNL is ingediend conform de voorwaarden in de hiervoor al genoemde brief van 30 mei jl.
Zorgen dat u een account heeft
Om als bronhouder de geconverteerde data te bekijken, voordat deze gepubliceerd is, heeft u een account nodig voor onze BGM. Zodra u dit account heeft, kunt u een kleine steekproef uitvoeren, de gegevens valideren en daarmee publiceren. Op de pagina "Aan de slag met de BGM module" vindt u meer informatie over het aanvragen van een account.
Zorgen dat u conversies bekeken heeft
De geconverteerde data zal niet in één keer voor alle activiteiten beschikbaar komen in de BGM. Per set zal data in de BGM voor u worden klaargezet. De verwachting is dat voor 1 oktober de conversie zal zijn afgerond voor alle activiteiten.
Pagina navigatie
”
Veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen
Klik op de link hier onder om direct naar de pagina met veel gestelde vragen te gaan.