Datakwaliteit
Inleiding
Op deze pagina vindt u het datakwaliteitsstelsel Rijkswaterstaat dat door ons wordt gehanteerd om de datakwaliteit te verbeteren. Het datakwaliteitsstelsel beschrijft de criteria en dimensies die wij gebruiken om de kwaliteit van de gegevens in het register te toetsen. Door analyses uit te voeren op aspecten zoals geometrie, volledigheid en consistentie, maken wij de kwaliteit van de data inzichtelijk. In overleg met bronhouders prioriteren we de verbeterpunten en doen we concrete voorstellen om de datakwaliteit te verhogen. Zo werken we samen aan een betrouwbaar en actueel register.
Waarom werken aan datakwaliteit?
- Vertrouwen
De mate waarin de herkomst van de data vertrouwen geeft in de juistheid van de inhoud - Betere stuurinformatie voor gefundeerde beslissingen
Goede data waarvan de kwaliteit bekend is vormt de basis voor stuurinformatie die het mogelijk maakt de juiste beslissing te nemen op het juiste moment. - Bevordert samenwerking met marktpartijen
Data van goede kwaliteit zorgt ervoor dat de marktpartij weet wat er van hem verwacht wordt, dit geeft duidelijkheid en beperkt het aantal handelingen. - Maakt betrouwbare analyses mogelijk
Data van goede kwaliteit is eenvoudiger te analyseren en geeft betere resultaten. - Boost voor risicomanagement
Vroegtijdig inzicht in de risico’s voor het nemen van de juiste beheersmaatregelen - Enkelvoudige inwinning, meervoudig gebruik
Data wordt eenmalig ingewonnen volgens de strengste eis en is daardoor voor meerdere doelen inzetbaar.
Waarom is dit belangrijk voor het REV?
Het REV is een centrale database waarin alle milieubelastende activiteiten met een extern veiligheidsrisico worden bijgehouden. Door het register te raadplegen, kunnen overheden, burgers en bedrijven snel informatie vinden over de externe veiligheidsrisico’s in hun omgeving. Dit is belangrijk omdat deze gegevens een directe invloed hebben op ruimtelijke ordening en de besluiten die worden genomen. Betrouwbare en nauwkeurige data draagt bij aan veilige en goed onderbouwde beleidskeuzes.
Hoe verbeteren we de datakwaliteit
Om de datakwaliteit te verbeteren heeft Rijkswaterstaat het datakwaliteitsstelsel ontwikkelt.
Het datakwaliteitsstelsel (zie figuur 1) bestaat uit drie onderdelen:
- Het datakwaliteitsraamwerk.
- De werkwijzen voor het toepassen.
- De tools om datakwaliteit te kunnen toetsen.
Het datakwaliteitsraamwerk
In het datakwaliteitsstelsel staat het raamwerk centraal. Het bevat drie aandachtsgebieden: Inhoud (blauw), Beheer (geel), en Gebruik (groen). Met het datakwaliteitsraam toetsen wij datakwaliteit.
Het aandachtsgebied Inhoud gaat in op de kwaliteit van data die zich binnen de fysieke dataset of –stroom bevindt. De aandachtsgebieden Beheer en Gebruik gaan in op alle andere onderdelen van datakwaliteit die zich buiten de fysieke dataset of –stroom bevinden, maar zeker óók van belang zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan de toegankelijkheid van de data, zodat deze kan worden geraadpleegd. Of dat de data kunnen worden gevonden.
Het datakwaliteitsraamwerk bestaat naast de 3 aandachtsgebieden uit 8 categorieën die gezamenlijk 45 dimensies bevatten. In het Naslagwerk datakwaliteitsraamwerk is het raamwerk weergegeven met de nodige uitleg plus voorbeelden van datakwaliteitsregels.
Documentatie
Download het kader datakwaliteitsstelsel en het naslagwerk datakwaliteitsraamwerk via de pagina documentatie.
Meer informatie?
Stel al uw inhoudelijke vragen via het contactformulier.
*Het datakwaliteitsstelsel is aan verandering onderhevig en krijgt binnenkort een update. Houd deze pagina in de gaten voor de laatste versie.