Op 13 maart organiseerden Velin en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) een bijeenkomst voor alle buisleidingbeheerders in Nederland. Deze vond plaats in het BOVAG Huis in Bunnik. Tijdens deze bijeenkomst waren diverse presentaties te zien over actuele onderwerpen binnen de sector verband houdende met het aanleveren van data in het Register Externe Veiligheid (REV).

Presentaties over informatie en datakwaliteit

De dag begon met een presentatie van Geonovum en IenW. Zij gaven een presentatie over het Informatiemodel Externe Veiligheid (IMEV).

Vervolgens gaf Rijkswaterstaat Functioneel Beheer (RWS FB) een presentatie over de datakwaliteit binnen het REV. Hieruit bleek dat:

  • Circa tien buisleidingleveranciers nog geen data hebben aangeleverd aan het REV
  • Van vijftien partijen nog oude RRGS-data op de kaart staat
  • Er fouten in de data zitten, zoals genoteerde drukwaarden in bar in plaats van in kilopascal.

Daarnaast kwam de structuur van de REV-organisatie aan bod en kregen de bronhouders de gelegenheid om hun ervaringen te delen. Een belangrijk aandachtspunt was dat softwareleveranciers onvoldoende grip hebben op hun data. Hoe gebruiken softwareleveranciers de data, als er geen duidelijke toelichting is over de nauwkeurigheid en het beoogde gebruik van de data?

Een specifiek probleem kwam aan bod rond de diepteligging van leidingen. In het verleden waren slechts X en Y-coördinaten verplicht om aan te leveren en niet de Z-coördinaat (diepte). Voor Gasunie is het momenteel niet mogelijk om deze gegevens op lijnniveau in te voeren, omdat ze dit per meetpunt registreren. Dit roept vragen op over de gevolgen van onjuiste leidinglocaties binnen het REV. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) kan een melding geven bij een verkeerde ligging, en bij herhaling stelt men dit als een tekortkoming vast.

Ontwikkelingen rondom het dataportaal

Het REV-dataportaal startte recent en zal in 2025 een proefjaar draaien. RWS FB gaf een toelichting op de werking ervan. De ILT-audits op data maken gebruik van bepaalde kwaliteitspercentages, die mogelijk als richtlijn voor het dataportaal en de kwaliteitsbewaking binnen het REV kunnen dienen. Een schematisch overzicht van het datakwaliteitsraamwerk werd zichtbaar in de presentatie. Een voorstel kwam naar voren om samen met enkele softwareleveranciers dit raamwerk verder uit te werken voor buisleidingbeheerders.

Toegang tot het REV

Na de pauze gaf RWS FB uitleg over de toegang tot het REV en de ondersteunende organisatie.

Oude data en opschoningsprotocol

In het REV staat nog veel oude data afkomstig van RRGS, die momenteel niet te verwijderen zijn. Het voorstel was om deze oude data in een aparte laag te plaatsen en een protocol op te stellen voor het verwijderen ervan. RWS FB gaat hierover nadenken.

Aanlevering en verwerking van data

Gasunie lichtte toe hoe zij de gegevens aanlevert aan het REV. Dit gebeurt via 610 JSON-bestanden per update. WSP legden uit hoe zij het REV voeden. Zij verzamelen data, om deze om te zetten naar JSON en vervolgens in te voeren.

RWS en Sogelink gaven een presentatie over het basisnet. Sinds oktober 2020 werken zij hieraan. Rijkswaterstaat beheert de data voor basisnet weg en water, terwijl ProRail de bronhouder is voor het basisnet spoor. Basisnet water is sinds april 2022 gereed. Een consortium van IV-infra, RPS en Sogelink verzorgt tweemaal per jaar een update van de data. Hiervoor is een tool in gebruik die oude en nieuwe JSON-bestanden vergelijkt. IenW onderzoekt of deze tool ook beschikbaar kan komen voor buisleidinggebruikers.

Sogelink gaf een technische presentatie met veel code. Het besluit is om deze beschikbaar te stellen voor de deelnemers en later een webinar te organiseren voor verdere verdieping.

Afsluiting

De dag eindigde met nuttige netwerkgesprekken en een borrel.