Stel je voor: we zijn een jaar verder. Een schat aan data uit het Register Externe Veiligheid (REV) staat in de Atlas Leefomgeving. Als bronhouder vind jij alle informatie makkelijk terug. Dat zou fijn zijn! Het REV, de Atlas Leefomgeving, Bij12 en Geodan werken op dit moment hard aan dit toekomstbeeld. Elk met hun eigen rol. Het REV-team neemt jou mee met een kijkje achter de schermen. En sprak met Atlasser Harm van Wijnen. Wat is zijn rol binnen het REV? En wat betekenen de Atlas-kaarten voor jou als bronhouder? Lees snel verder.

Hoe de samenwerking startte…

Harm van Wijnen werkt zo’n 9 jaar bij de Atlas Leefomgeving. De Atlas biedt jou als inwoner informatie over de kwaliteit van jouw leefomgeving. Hoe schoon is de lucht bij jou in de  buurt? Houd jij droge voeten bij de gevolgen van klimaatverandering? En hoe veilig woon jij?
Hebben zijn Atlas collega’s vragen over de kaarten? Dan is Harm de eerste die een mailtje ontvangt. Hij verzamelt en maakt ook zelf kaarten voor de kaartenbieb van de Atlas Leefomgeving. Sinds een paar maanden pakt hij die rol ook op voor het REV. Alleen maakt hij bij het REV geen kaarten. Maar denkt hij mee: hoe zorg je dat de burger een kaart begrijpt en leest?

Harm vertelt: “Voor mij begon het allemaal een paar jaar geleden. Ik was al bekend met het REV en werkte o.a. met Jos (van Geodan). Wij dachten samen na over de informatie die vanuit het REV als kaart in de Atlas komt. Sinds een paar maanden werken we ook samen met Bij12 (o.a. David).” De samenwerking tussen deze drie partijen startte vanwege de Risicokaart. Deze website toont, vooral voor experts, risicosituaties die kunnen leiden tot rampen en crises. Harm legt uit: “Bij12 beheert de Risicokaart. Bij12 gebruikt nu een andere viewer. Maar misschien gaan ze straks over op de Atlas-viewer om de kaarten uit de risicokaart te tonen. David en ik gaan nadenken over de invulling van de Atlas-viewer. Bij de Atlas Leefomgeving richten wij ons specifiek op burgers. Willen wij ook de experts bedienen? Dat vraagt om een hoop aanpassingen.” Niet alleen voor de inrichting van de Atlas-viewer, maar ook aanpassingen op de styling en het aanbod aan kaarten.

Want er komen nog meer kaarten in de Atlas. Niet alleen gericht op de professional, maar ook op jou als inwoner. Geodan maakt de kaarten met data uit het REV. Harm vertelt verder: “Ik denk mee met Geodan over de styling van deze kaarten zowel voor de expert als de burger. Waar een professional meer informatie op de kaart wil zien, geldt voor de burger: “less is more”. Oftewel minder lijntjes en informatie en meer duidelijkere kleuren op de kaart. Op die manier vindt elke bezoeker van de Atlas straks wat hij nodig heeft. Lang verhaal, kort gemaakt: wij proberen de wensen vanuit het REV, de Risciokaart en de Atlas samen te brengen in een viewer.”, licht Harm toe.
David, Jos en Harm zetten de laatste maanden de eerste stappen. Maar waar zijn zij nu?       


Wat gebeurt er nu achter de schermen? 

Er gebeurt veel. Harm deelt de belangrijkste ontwikkelingen: “De Risicokaart wordt nu voornamelijk gebruikt door verschillende professionals. Deze groepen professionals hebben verschillende informatie nodig. De nieuwe viewer speelt in op al deze verschillende informatiebehoeften. Wij ontdekten 5 persona’s: Expert VTH, expert Ruimtelijke ordening, expert crisisvoorbereiding, expert risicocommunicatie en tot slot een burger.
 

 

Aandachtsgebieden Expert

Aandachtsgebieden burger

We bekijken nu welke informatie elke ‘expert’ nodig heeft om zijn of haar werk te doen. En een burger om zijn leefomgeving te ontdekken. Straks bezoek je de Risicokaart. In de viewer klik je vervolgens op een van de persona’s. De kaarten die bij die persona passen worden vervolgens zichtbaar in de bibliotheek. Ik ben heel blij dat wij dit straks aanbieden. Op deze manier kan zowel de expert als de burger met de data aan de slag. Ik vind het een mooie ontwikkeling!”
 

Waarom is dit belangrijk voor een bronhouder?

De bronhouder speelt een heel belangrijke rol voor de Risicokaart en het REV. Harm denkt even na: “Het is denk ik goed om het proces uit te leggen. De bronhouder levert straks rechtstreeks data aan het REV. Die staan nu nog grotendeels in het RRGS (het huidige risicoregister). De informatie uit dit huidige register wordt voor een deel ook gebruikt door het REV-team om het REV te vullen. Geodan maakt daar webservices (kaarten) van. Het grootste gedeelte van deze kaarten komen straks terug in de Atlas Leefomgeving. Jij als bronhouder controleert altijd of de kaarten kloppen.”

Maar wat betekent dat voor de bronhouder? Harm geeft aan: “dat is een omschakeling voor de bronhouder. Je levert gegevens op een andere manier aan via een API. En dat is even wennen! Op dit moment staan er al veel kaarten in de Risicokaart. De aandachtsgebieden zijn nieuw: brand, gifwolk en explosie, komen erbij."

Bron: website van het REV: Aan de slag | Register externe veiligheid

Wat houdt ons nog tegen?

Harm is heel positief over de samenwerking rondom de Risicokaart, het REV en de atlas. “Iedereen heeft zijn eigen bijdrage. Wij werken hard, zijn heel erg gemotiveerd en willen er allemaal het beste van maken. Dat maakt het leuk om onderdeel te zijn van deze samenwerking."

Maar Harm ziet ook uitdagingen. “Wij moeten samen met alle bronhouders door een bepaald deurtje. Wij hebben iedereen nodig. En dat blijft een uitdaging!"

Op naar een jaar verder?

Harm kijkt dus al uit naar het ideaalbeeld van volgend jaar: een schat aan data uit het REV op de kaart. En daagt jou, als bronhouder, daarom uit om aan de slag te gaan. Zelf gaat hij verder met invullen van de persona’s en de styling van de kaarten.

Wil jij ook je steentje bijdragen, maar weet je niet hoe? Houd de REV-agenda in de gaten. En kies de  REV-bijeenkomst die bij jou past. Tijdens deze sessies kan jij vragen stellen. En aangeven waar jij als bronhouder tegen aanloopt.

Denk jij net als Harm ook graag mee over de styling van de kaarten of de informatie op de Atlas? Sluit je aan bij de themagroep veilige omgeving. Eén keer in de twee maanden organiseert het Atlas-team een bijeenkomst. Hoe meld jij je aan? Door een mail te sturen naar hans.neele@rws.nl.