Iedere nieuwsbrief is er een interview met een bronhouder over het aansluittraject op het Register Externe Veiligheid (REV). Deze keer is het woord aan Erik Ader externe veiligheidsspecialist bij de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD Utrecht).

Waar in het aansluittraject?

De startsessie was op d.d 6 januari 2021. Medewerkers van Geodan en InfoMil begeleidden de sessie. In de startsessie gaven zij uitleg over de informatiemodellen in relatie tot data van bronhouders, de techniek en hoe we dit samen kunnen testen. En ook hoe de RUD Utrecht na deze sessie zelf kan onderzoeken wat ze nog moeten doen om op het REV aan te kunnen sluiten.

De RUD Utrecht is nu aan het inventariseren welke data er is in vergelijking met de data die nodig is voor het REV. Hiervoor wordt een zogenaamde was-wordt lijst gemaakt.

Waar loop je tegenaan?

Uit de analyse van data die er nu is in vergelijking met de benodigde data zitten verschillen. Het wordt een uitdaging om de missende gegevens in beeld te krijgen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om kleine propaantanks. Nu is het nog niet verplicht om de risicosituaties hiervan te registreren, straks onder de Omgevingswet wel.

Wat gaat er goed?

Aanpassen van de zaaksystemen op de Omgevingswet is nodig. Erik ziet de aansluiting op het REV als één van de onderdelen hiervan. “Ik zie geen beren op de weg en heb er zin in”. Erik vindt het een leuk en interessant traject waarbij de ICT wereld en de externe veiligheid wereld samenkomen.

Tips voor andere bronhouders

Het is goed om van elkaar te leren. Vooral in de beginfase is het belangrijk om samen te werken en zo niet zelf het wiel te hoeven uitvinden. De RUD Utrecht werkt daarom ook nauw samen met de Omgevingsdienst regio Utrecht.

Meer informatie

Informatie over het test- en aansluittraject is te vinden op de "aansluit" en "aan de slag" pagina. Voor vragen over het test- en aansluittraject kun je terecht bij de REV-helpdesk of meld je aan voor ons maandelijkse vragenuurtje.