Iedere nieuwsbrief is er een interview met een bronhouder over het aansluittraject op het Register Externe Veiligheid (REV). Deze keer is het woord aan Kenneth Brouwers applicatiebeheerder bij de Omgevingsdienst IJmond (OD IJmond).

Waar in het aansluittraject?

Op 9 maart 2021 was er een startsessie. Medewerkers van Geodan en InfoMil begeleidden de sessie. OD IJmond heeft een bijzondere geschiedenis en is al vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van het REV. Voor de eerste versie van het informatiemodel is gebruik gemaakt van de basisgegevens van het VTH systeem van OD IJmond.

De OD IJmond is nu bezig met het ontwikkelen van de Samenwerkfunctionaliteit (SWF) van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Daarna starten ze met de aanpassingen van het VTH systeem om aan te sluiten op het REV. Er zijn namelijk wel wat wijzingen in vergelijking met de eerste versie van het informatiemodel.

Wat gaat er goed?

“In het verleden zijn er goede keuzes gemaakt” aldus Brouwers. Zo is er gekozen voor een open source VTH pakket (OpenWave). Op deze manier is de uitwisseling van gegevens tussen diverse systemen eenvoudig te realiseren. Er is een gebruikerscommunity die gezamenlijk bekijkt hoe het pakket zich moet ontwikkelen. Bijkomend voordeel is dat je als omgevingsdienst niet alleen opdraait voor de kosten van het systeem.

Sinds 2012 registreert de OD IJmond al zo goed mogelijk. Veel gegevens voor het REV staan al in het VTH systeem. Het gaat daarom om kleine aanpassingen. Het VTH systeem is flexibel en daarop makkelijk aan te passen. De communicatie tussen het VTH systeem en het REV is vanwege het gebruik van API’s[1] en GeoJSON[2] geen probleem.

Waar loop je tegenaan?

Er zijn voor OD IJmond geen verrassingen of problemen. Dit komt door de keuze voor een open source systeem en de betrokkenheid vroeg in het proces. Problemen zoals een schaduw database of gegevens in een pdf spelen daarom gelukkig niet.

Tips voor andere bronhouders

“Begin bij de bron” zegt Brouwers. Door te beginnen bij de bron loop je niet achter de feiten aan en bespaar je tijd en geld. Het is goed om de informatiehuishouding op orde te hebben. Het gaat daarbij om een goede registratie van gegevens in het VTH systeem. Dit is niet alleen van belang voor aansluiting op het REV. Je kunt als omgevingsdienst dan ook analyses maken en het toezicht hierop afstemmen. Zo kun je je richten op bedrijven waarbij het naleefgedrag slecht is en op bedrijven met specifieke gevaaraspecten. Per object kun je gegevens halen uit elk databaseveld bijvoorbeeld: de locatie van een tank, of het gaat om een enkel of dubbelwandige tank, wat de inhoud is van de tank, wanneer de laatste keuring was etc. etc.

Ook benieuwd naar hoe het systeem van de OD IJmond eruit ziet? “Iedereen mag komen kijken” biedt Brouwers aan.

Meer informatie

Informatie over het test- en aansluittraject is te vinden op de aansluitpagina. Voor vragen over het test- en aansluittraject kun je terecht bij de REV-helpdesk of meld je aan voor ons maandelijkse vragenuurtje.

 


[1] API = Application Programming Interface, software die gebruikt wordt voor de automatische koppeling

[2] JSON = JavaScript Object Notation, bestandsformaat dat zeer geschikt is voor het vastleggen van geografische kenmerken en gebruikt wordt voor gegevensoverdracht met het REV