Op 20 december is het portaal Atlas Veiligheid officieel gelanceerd. Dit nieuwe, landelijke platform vervangt de Signaleringskaart Externe Veiligheid (EV) en biedt professionals in vergunningverlening, ruimtelijke ordening en beleidsontwikkeling een gebruiksvriendelijke tool om gegevens over omgevingsveiligheid te raadplegen. Het beheer van het platform ligt in handen van het programmateam Register Externe Veiligheidsrisico’s bij Rijkswaterstaat.
Één centraal en gebruiksvriendelijk platform
Atlas Veiligheid heeft als doel om alle relevante informatie over omgevingsveiligheid te centraliseren en toegankelijk te maken. Met actuele en betrouwbare gegevens ondersteunt het platform professionals bij het maken van weloverwogen keuzes op het gebied van externe veiligheid. Gebruiksvriendelijkheid staat daarbij centraal: de kaartlagen en functies binnen het platform zijn intuïtief en eenvoudig te gebruiken.
Vervanging van de Signaleringskaart Externe Veiligheid
Met de lancering van de Atlas Veiligheid is de Signaleringskaart EV op 19 december uitgefaseerd. Het nieuwe platform bouwt voort op de goede ervaringen en functionaliteiten van de Signaleringskaart. Deze overgang markeert een belangrijke stap in het moderniseren van de tools die professionals ondersteunen in hun werkzaamheden.
Ondersteuning bij beleid en besluitvorming
Atlas Veiligheid is specifiek ontworpen om bijvoorbeeld vergunningverleners, planmakers en beleidsmakers te helpen bij het beoordelen van veiligheidsrisico’s en het ontwikkelen van beleid. Door een combinatie van actuele gegevens draagt het platform bij aan een efficiëntere besluitvorming en een veiligere leefomgeving.
Uitleg en demonstraties in 2025
Om gebruikers optimaal vertrouwd te maken met de mogelijkheden van Atlas Veiligheid, organiseren we in 2025 verschillende uitleg- en demonstratiesessies. Tijdens deze sessies leren professionals hoe zij het platform effectief kunnen inzetten in hun werkzaamheden. De nadruk ligt op het gebruik van de belangrijkste functies, zodat gebruikers het maximale uit het portaal kunnen halen.
Beheer en toekomstperspectief
Het beheer van Atlas Veiligheid ligt bij het programmateam Register Externe Veiligheidsrisico’s bij Rijkswaterstaat, dat verantwoordelijk is voor het up-to-date houden en verder ontwikkelen van het platform. In de toekomst worden nieuwe functionaliteiten en verbeteringen toegevoegd, zodat het platform blijft voldoen aan de veranderende behoeften van de gebruikers.
Een stap naar de toekomst
De lancering van de Atlas Veiligheid markeert een belangrijke mijlpaal in het verbeteren van de ontsluiting van data over omgevingsveiligheid. Door actuele en betrouwbare informatie centraal beschikbaar te stellen, biedt het platform een solide basis voor professionals om samen te werken aan een veiligere samenleving.
Bezoek het portaal via Atlas Veiligheid voor meer informatie en toegang tot de tools.