Uitleg REV

Wat is het REV?

Het Register Externe Veiligheidsrisico’s (REV) is een centrale database waarin alle milieubelastende activiteiten met een extern veiligheidsrisico worden bijgehouden. Denk hierbij aan de risico's rondom de opslag, het transport en het gebruik van gevaarlijke stoffen. Naast de risico’s bevat het REV ook informatie over de kwetsbaarheid van gebouwen en locaties.

REV en de Omgevingswet

Met de komst van de Omgevingswet gaat de Nederlandse overheid een stap verder in het bundelen, vereenvoudigen en moderniseren van de regels voor milieu en ruimtelijke projecten. Het REV is een van de systemen die hieraan bijdragen. In de nieuwe Omgevingswet vervangt het REV het oude Register Risicosituaties Gevaarlijke Stoffen (RRGS).

De regels die bij de Omgevingswet horen (artikel 11.8 van het Besluit kwaliteit leefomgeving), stellen de Minister van Infrastructuur en Waterstaat verantwoordelijk voor een Register Externe Veiligheidsrisico’s (REV). Andere overheden moeten hun informatie over de lokale risicovolle activiteiten aanleveren (Omgevingsbesluit artikel 10.27). De Omgevingswet zegt precies welke informatie moet worden aangeleverd (artikelen 11.1 tot en met 11.7 van het Besluit kwaliteit leefomgeving).

Wat kun je met het REV

Door het register te raadplegen, kunnen overheden, burgers en bedrijven snel informatie vinden over de externe veiligheidsrisico’s in hun omgeving. Het bevoegd gezag kan de veiligheidsrisico’s meewegen bij de afweging om bepaalde activiteiten wel of niet toe te laten. Bewoners kunnen via de Atlas Leefomgeving zien welke risico's er in hun leefomgeving zijn toegestaan en welke maatregelen zijn getroffen. Initiatiefnemers - zoals projectontwikkelaars of bedrijven die willen uitbreiden - kunnen zich sneller een beeld vormen van de risico’s en mogelijkheden. Professionals van een gemeente of omgevingsdienst passen deze informatie toe om de leefomgeving veilig in te richten.

Met het REV wordt informatie rondom externe veiligheidsrisico’s voortaan op één plek verzameld. Hierdoor wordt het makkelijker om de kwaliteit van de data te verbeteren en is de data beter toegankelijk voor iedereen. Daardoor kunnen analyses worden gemaakt die anders niet mogelijk zouden zijn. Zo maken we de beslissingen transparant en draagt het REV bij aan een veilige en duurzame omgeving voor ons allemaal.

Aansluiten op het REV

Als bronhouder zorgt u ervoor dat uw informatie aangesloten is op het Register Externe Veiligheidsrisico’s. Dit betekent dat uw informatie geordend moet zijn volgens het informatiemodel en dat u uw data ontsluit via de application programming interface (API). De beschrijvingen van het informatiemodel staan bij Uitleg IMEV.

Meer informatie over de API is te vinden op de swagger pagina van het REV (externe link).  Zowel de upload module als de BGM module maken gebruik van deze onderliggende API. 

Wat gebeurt er met uw data?

Het Register Externe Veiligheidsrisico’s is een database. Aan de hand van het informatiemodel kunt u als bronhouder de brondata automatisch aanleveren. De data worden daarna geordend, gevalideerd en opgeslagen in het register.

Het ministerie stelt de data uit het register op een uniforme wijze als webservice beschikbaar. Dan kan iedereen die dat wil, gebruik maken van die database. Partijen kunnen bijvoorbeeld zelf een viewer ontwikkelen, waar uitsluitend de informatie die voor hen relevant is wordt weergegeven. Ook kunnen zij de data combineren met andere datasets, zodat nieuwe informatie ontstaat.

Naast webservices ontsluit het ministerie de informatie ook op kaart. U kunt de kaarten met informatie over de verschillende activiteiten vinden op de Atlas Leefomgeving (externe link).

 

Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)

Bij de Omgevingswet hoort een goede digitale ondersteuning: het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) (externe link). De uitgangspunten van het DSO vormen de randvoorwaarden voor het REV. In het DSO is ervoor gekozen gegevens te ontsluiten vanuit de bron (externe link). Als het REV klaar is, kan het aansluiten op het DSO. De gegevens over externe veiligheid zijn dan ook via het DSO (het Omgevingsloket) te benaderen. 

Organisatie REV

Het REV is in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gebouwd. Het Ministerie vult en onderhoudt samen met bronhouders zoals omgevingsdiensten, gemeenten, buisleiding-exploitanten en de Rijksoverheid het REV. Daar komt informatie uit de leefomgeving immers vandaan.

Rijkswaterstaat beheert namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de database en verzorgt de ondersteuning van de gebruikers. Geonovum heeft voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het informatiemodel gebouwd. De database van het REV is met dit informatiemodel gebouwd. Rijkswaterstaat zorgt voor de doorontwikkeling van het aanleverportaal en de database.