CVGG

In dit interview is Gerda de Vries aan het woord. Gerda werkt als beleidsmedewerker Geluid bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Sinds 2018 is zij ook de coördinator van de Centrale Voorziening Geluidgegevens (CVGG).

Wat is de Centrale Voorziening Geluidgegevens?
"Het digitale systeem CVGG brengt  gegevens over geluid samen. Het rijk, provincies, gemeenten en waterschappen moeten met de inwerkingtreding van de Omgevingswet verplicht geluidgegevens aanleveren via deze voorziening. Denk hierbij aan gegevens voor het geluid van wegen, spoorwegen, industrie, windturbines, luchtvaart en militaire terreinen. Gebruikers kunnen deze gegevens via een kaart raadplegen of in bestanden afnemen. De CVGG vervult onder meer de rol van het Geluidregister onder de Omgevingswet.”

Kun je meer vertellen over de samenwerking met het REV? 
“Vanaf het begin heb ik contact gehad en kennis uitgewisseld met Rianne Dobbelsteen, vanuit het ministerie verantwoordelijk voor het Register Externe Veiligheidsrisico’s. Ondanks dat de opzet en de organisatie van onze projecten verschillen zijn er ook veel overeenkomsten.

Ondertussen werken we intensiever samen aan verschillende projecten. Op dit moment doen we samen een maatschappelijke kosten/baten analyse voor beide registers. Verder zijn we beiden betrokken bij het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Er lopen gesprekken over hoe we onze registers hierop kunnen aansluiten. 

Daarnaast kijken we hoe we elkaars data kunnen gebruiken. Een goed voorbeeld hiervan zijn windturbines. Windturbines zijn relevant voor externe veiligheid en voor geluid. Met het REV liepen ze voor met het inzamelen van de gegevens over windturbines. Met die data heb ik een bestand laten maken waaraan geluidgegevens zijn toegevoegd.

De volgende stap is dat we ook gebruik gaan maken van de ‘bevoegd gezag module’ die voor het REV is gebouwd. We willen deze uitbreiden zodat gemeenten en provincies de geluidgegevens van windturbines kunnen valideren. We staan klaar om hiermee te beginnen.”

Zijn er nog andere data die we kunnen delen?
“Ik denk direct aan de dataset met kwetsbare gebouwen. Onze geluidgevoelige gebouwen zijn eigenlijk een subset van de kwetsbare gebouwen voor externe veiligheid. Woningen, ziekenhuizen, scholen en kinderdagverblijven zijn allemaal geluidgevoelig. En dat zit allemaal al in die dataset met kwetsbare gebouwen. 

Wij hebben geen verplichting tot het aanleggen van een register van geluidgevoelige gebouwen. Toch is het wel interessant om dat toch te overwegen.”

Wat gebeurt er uiteindelijk dan met die data, bijvoorbeeld over windturbines? 
“Iemand bouwt bijvoorbeeld een woning bij een rijksweg. Dan moet je het geluid beoordelen van die weg. Tegelijkertijd kijk je ook naar andere geluidbronnen in de buurt. Als er een windturbine in de buurt staat dan moet je die geluidbelasting optellen met die van de weg. Voor het geluid van de afzonderlijke bronnen zijn er strikte normen, voor het totale geluid is er geen norm maar wel een kwalificatie. Op basis daarvan beoordeel je het geluid en kijk je welke maatregelen nodig zijn.” 

Hoe vind je die data terug?
“In de CVGG kun je de data bekijken in de viewer en ook databestanden downloaden. En wat we met het DSO willen is dat daar de geluidaandachtsgebieden zichtbaar worden. In de toekomst moet men daar de eerste informatie weg kunnen halen.” 

Hoe ziet de samenwerking met het REV er in de toekomst uit? 
“Aan de kant van de bronhouders heb je de geluidmedewerker die gegevens voor geluid bijhoudt en je hebt de externe veiligheidsmedewerker die gegevens voor externe veiligheid bijhoudt. Hoe wisselen zij informatie uit? Het zijn twee verschillende registers vanuit verschillende beleidsdomeinen. Daarom zie ik uitdagingen in het beter integreren van deze gegevens, zowel technisch als organisatorisch. We zijn nu bezig met de eerste stappen in deze richting."

Bekijk de website van de CVGG voor meer informatie.